Argazkia: iStock

EKONOMIA

Culinary Action! On the road programan parte hartzeko deialdia zabalik dago

BCCek eta Eusko Jaurlaritzak, Hazi Fundazioaren bitartez, antolatzen duten ekimenak gastronomiaren balio-kateko eragileetan proiektu berritzaileak bilatu nahi ditu

Basque Culinary Centerren (BCC) Culinary Action! On the Road ekintzailetza sustatzeko egitasmoaren laugarren edizioaren izen-ematea zabalik dago. Nazioarteko ekintzailetza programa gastronomiako start-upei zuzenduta dago, eta 2024ko irailean hasiko da.

Lehiaketa Kopenhagen (Danimarka), Rotterdamen (Herbehereak), Tokion (Japonia), Bareinen (Bareingo Erresuma), Londresen (Erresuma Batua) eta Bostonen (AEB) egingo da, bertako bazkideen laguntzarekin. BCCtik azaldu duenez, laugarren edizioan gastronomiaren eta elikaduraren teknologiaren esparruan "360 graduko" zerbitzua ematen duten konpainiak bilatuko dituzte.

Basque Culinary Centerrek eta Eusko Jaurlaritzak bultzatu dute ekimena, Hazi Fundazioaren bitartez, eta gastronomiaren balio-kateko eragileen (chefak, kudeatzaileak, ekoizleak, banatzaileak, mahaikideak) eraldaketa sustatzen duten produktu edo zerbitzu proposamenak planteatzen dituzten start-upetara bideratuta dago. Parte hartu nahi duten guztiek hautagaitza aurkeztu ahal izango dute Culinary Action! webgunearen bidez.

Izena emateko epea amaitu ondoren, ekitaldi bakoitza baino hilabete lehenago gutxi gorabehera, programaren antolatzaileek start-upak aztertu eta sei finalista hautatuko dituzte tokiko lehiaketak egingo diren hiri bakoitzean. Hautagaitza final batean lehiatuko dira, eta 2025aren hasieran egingo da, Donostian. Bertan, laugarren edizioko start-up irabazlea aukeratuko dute, eta sei hilabeteko egonaldiarekin sarituko dute. 25 orduko bono gehigarri bat ere jasoko du gastronomiako zentro teknologikoan ikerketa eta berrikuntza proiektuetarako.

Iazko edizioan, Tokioko Oissy startupa izan zen irabazlea, adimen artifizialeko teknologian zentratzen dena. Adimen artifizialean oinarritutako dastamen-sentsore bat garatu zuen start-up japoniarrak, Leo deitutakoa. Finalera iritsi ziren Alcheme Bio (New York), Økoskabet (Kopenhage), WNWN Foods Lab (Londres) eta Biotango (Buenos Aires).